Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Sosnowcu
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest mniejsza ilość tłuszczu i odrobina wody. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w niższej temperaturze, w 350 stopniach, przez około 3 minuty. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Sosnowcu.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy który charakteryzuje się brakiem sosu pomidorowego. Jest ona posmarowana sosem na bazie krowiego mleka. Jako dodatki można wymienić: szparagi, szpinak, brokuły, cukinia, papryka, pieczarki, oraz mięso, np. kurczak. Nie może też zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto odznacza się większą chrupkością, a jego wyrastanie zajmuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Sosnowcu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Sosnowcu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Początki pizzy. Skąd się wywodzi?
Historia pizzy ma swoje początki w Neapolu i sięga XVIII wieku. W tym czasie otwierano pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to przypadło do gustu królowi Ferdynandowi I, a ten spopularyzował je jeszcze bardziej. Następca wprowadził przysmak na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni podał jej nowość, pizzę z mozzarellą. Królowa była nią zachwycona i od tej pory tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego posiłku obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak kiedy pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, za sprawą robotników przeniosła się również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
W dzisiejszych czasach to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Sosnowcu. Jeśli jeszcze nie, to zajrzyj do katalogu firm i odkrywaj nowe miejsca. Sprawdź, które z nich warto polecić znajomym.
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.1/images/video_restrictions/7.webp)
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?