Liczne spotkania z ekspertami, degustacje, pokazy kulinarne, a nawet konferencje. Organizatorzy zadbali, żeby na tegorocznych targach nie było nudy. W centrum uwagi jednak - co oczywiste - dużo pysznego jedzenia. Tort twarogowy z Łaska, celtyckie śledzie kiszone czy tradycyjne miody rzemieślnicze z Rokicin - te przykłady to ledwie niewielka część ciekawych produktów spośród wszystkich wystawionych.
- Oprócz warsztatów, pokazów i rozmów, z których wyniesiecie ogromną wiedzę, a także zaczerpniecie mnóstwo inspiracji, zaopatrzycie się u nas w naturalne wyroby takie jak: miody, sery, wędliny, pieczywo, przetwory itd. - zachęcają organizatorzy wydarzenia.
Jak co roku dużym zainteresowaniem cieszył się też "Tygiel Smaków". W 13. edycji konkursu udział wzięło 28 producentów tradycyjnej żywności. Zgłosili 39 produktów w 7 kategoriach. Jurorzy, oceniając produkty, pod uwagę brali nie tylko walory smakowe, ale również wygląd, sposób prezentacji, a także opakowanie danego wyrobu. Jak zdradził twórca mistrzowskiego baleronu, jego produkt dojrzewał ponad 6 miesięcy.
- Baleron przygotowany został według najstarszej metody konserwacji, polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Wystarcza ok. dwunastu tygodni, aby był dobry, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości. Dlatego właśnie byliśmy cierpliwi - zdradził Daniel Czapnik.
Pozostałe produkty, które triumfowały w swoich kategoriach, to: kiełbasa krakowska sucha z Brzezin, konfitura z ałyczy z okolic Piotrkowa, chleb żytni z kozieradką z powiatu pabianickiego, pierogi z kaszą gryczaną i grzybami z powiatu zgierskiego, kwas chlebowy z żurawiną z okolic Łaska, twaróg z powiatu sieradzkiego, a także miód koniczynowo-lipowy z łódzkiej pasieki.
Precz z Zielonym Ładem! - protest rolników w Warszawie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?