Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek

Agnieszka Aulich
Agnieszka Aulich
Nowy przepis na świąteczny żurek łączy pokolenia
Nowy przepis na świąteczny żurek łączy pokolenia Dobrowolscy
Nowe oblicze świątecznego żurku? Czemu nie! Żurek jest tradycyjną zupą na Wielkanoc. W wielu domach żurek rozpoczyna święta, a ile domów, tyle przepisów. My mamy dla Was przepis na niekonwencjonalny świąteczny żurek.

Spis treści

Żurek ma tradycyjny, charakterystyczny smak i często pojawia się na wielkanocnym stole. Wiele osób lubi jadać żurek nie tylko od święta.

Nowe czy tradycyjne

Jednym z kulinarnych trendów nadchodzącego sezonu będzie poszukiwanie nowych smaków, ale też urozmaicanie tych dobrze znanych. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować trochę ze składem tej tradycyjnej zupy i zaserwować ją z okazji Wielkiej Nocy w formie odmienionej. Tak, aby polubili ją i wielbiciele tradycyjnych smaków, i kulinarni innowatorzy.

Określony smak potrawy jest dla wielu smakoszy czymś najważniejszym. Źródła kulinarnych przyjemności czerpie się przede wszystkim z tradycji, trzymając się starych przepisów.

Z kolei dla młodszych amatorów kuchni, żyjących w czasach łatwej dostępności wszelkich produktów i możliwości podróżowania po świecie, o satysfakcjonującym posiłku często decyduje eksperyment, polegający na modyfikowaniu przepisów. Wielkanoc sprzyja wspólnemu biesiadowaniu, przedstawiamy więc przepis na żurek wielkanocny.

Żurek łączy pokolenia!

Tradycyjny żurek, także na Wielkanoc, gotuje się z zakwasu mąki, na wędzonce lub białej kiełbasie. My proponujemy wykorzystać do tego pół na pół kiełbasę wędzoną i polędwicę wędzoną. Dzięki takiemu wyborowi mięs smak staje się bardziej charakterystyczny i urozmaicony, a aromat wędzenia jest wyczuwalny już z daleka.

Dla podkreślenia smaku żuru proponujemy też dodać więcej śmietany, uważając jednak, aby nie przesadzić. Zabielanie intensyfikuje bowiem doznania smakowe, a dodatkowo stanowi popularny trend w przepisach wielu znanych kucharzy.

Nowością w tej wersji żurku są smażone chrusty z wędzonego boczku, stanowiące niecodzienny, ale ciekawy dodatek, dodający do żurku niespotykaną w nim zwykle strukturę. A zatem przed wami przepis na trochę odmieniony żurek, który może przypaść do gustu wielu podniebieniom.

Przepis na świąteczny na żurek z wędzonką

Składniki:

  • żur w butelce, tzw. zakwas (w ilości zgodnej z opisem na etykiecie)
  • ok. 0,5 kg polędwicy
  • 0,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • ok. 0,5 kg boczku extra
  • ziemniaki 1 kg
  • 0,5 kg pieczarek
  • jajka ugotowane na twardo (do każdego podanego talerza 1 jajko przecięte na pół),
  • dwie średnie cebule
  • dwie marchewki
  • dwa ząbki czosnku
  • ok. 3 litry bulionu
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • 50 g masła
  • oliwa lub dowolny nadający się do smażenia olej
  • sól, pieprz, majeranek, 4 suszone liście laurowe, gałązka kopru
  • kiełki zielonego groszku i kilka gałązek kopru ogrodowego do dekoracji

Sposób przygotowania:

Polędwicę i pieczarki kroimy w wąskie paski, a kiełbasę w półksiężyce. Delikatnie podsmażamy wędliny. Wrzucamy je razem z pieczarkami do 5-litrowego garnka na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni i też wsypujemy do garnka.

Wszystko razem delikatnie podsmażamy, zalewamy niewielką ilością bulionu i dusimy przez 30 minut. Dolewamy zakwas z butelki, a potem bulion, aby wypełnić garnek. Zostawiamy na wolnym ogniu w międzyczasie dorzucając marchew pokrojoną w talarki i mieszając porządnie łyżką do samego dna, aż żur zacznie się gotować. Podczas gotowania ściągamy pianę powstającą z zakwasu. Dodajemy liście laurowe, wyciśnięte ząbki czosnku i majeranek.

Gotujemy, aż zmięknie marchew, byle nie za bardzo – powinna być lekko twarda. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, a następnie wyłączamy kuchenkę. Żurek solimy i pieprzymy do smaku. Kroimy boczek na cienkie plastry i smażymy na oleju do momentu, aż powstaną chrupiące chipsy boczkowe. Obieramy ziemniaki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Kroimy w kostkę lub tłuczemy z dodatkiem smażonego boczku.

Żurek podajemy z ziemniakami, ugotowanym na twardo jajkiem, boczkowym chipsem i ozdabiamy kiełkami zielonego groszku oraz gałązką kopru ogrodowego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek - Dziennik Polski

Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto