Zakłady Mięsne Silesia wesprą Sosnowiecki Szpital Miejski
Sosnowieckie Zakłady Mięsne Silesia pomagają placówkom służby zdrowia już od początku pandemii. Wspierają również miejsca, w których opiekuje się starszymi osobami. Spółka przekazywała już swoje produkty m.in. dla szpitala zakaźnego w Zawierciu i domów seniorów na Śląsku. Teraz przyszła kolej na Sosnowiec. Sosnowiecki Szpital Miejski poprosił o wsparcie, a to zostanie mu udzielone.
– Czujemy się w obowiązku wesprzeć Miejski Szpital w Sosnowcu, bo to gwarantuje uzyskanie pomocy w czasie pandemii dla mieszkańców Sosnowca, w tym również naszych pracowników. Wsparcie najbliższej społeczności oraz lokalnych instytucji to nieodzowny element polityki firmy, od lat działającej w myśl zasady zrównoważonego rozwoju oraz realizującej założenia odpowiedzialnego biznesu. Mamy nadzieję, że pomoc, której chcemy udzielić, ta finansowa, jak i w postaci stałych dostaw naszych produktów pomoże pacjentom szpitala – mówi Mariusz Rusin, prezes Zakładów Mięsnych Silesia. Władze Spółki zapewniają, że są otwarte na każdą inną formę wsparcia placówki.
- Będzie to stała współpraca polegająca na dostarczaniu produktów przez ZM Silesia do Sosnowieckiego Szpitala Miejskiego - dodają przedstawiciele Zakładów Mięsnych Silesia.
W walkę z koronawirusem włączyły się wszystkie główne spółki Grupy Cedrob, do której należą Zakłady Mięsne Silesia S.A., na wsparcie w pandemii przeznaczyły dotychczas, łącznie pół miliona złotych. Najwięcej środków trafiło do szpitali i palcówek medycznych. Zakupiono respiratory, analizatory do badań laboratoryjnych i środki ochrony osobistej dla mieszkańców.
Zakłady Mięsne Silesia prowadzą produkcję w pięciu lokalizacjach: Sosnowcu, Mokrsku, Goczałkowicach-Zdroju, Pszczynie i Ćwiklicach. Firma zatrudnia ponad 1600 osób (z czego sam zakład w Sosnowcu ponad 900 osób), wytwarzając ponad 250 różnego rodzaju produktów. Zakłady specjalizują się w produkcji przetworów mięsnych, a także w rozbiórce mięsa wieprzowego i drobiowego. W Sosnowcu produkowane są wędliny pod markami CEDROB, CEDROB z Kurnej Półki oraz DUDA i DUDA Nasze Polskie. W portfolio produktowym firma posiada wędliny kanapkowe, wędliny suche, kiełbasy, pasztety i pasztetowe oraz dania gotowe pod marką „Czas na…”.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?