Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Uczniowie CKZiU przygotują wspólnie z swoimi ukraińskimi kolegami unikalną książkę kucharską. Znajdą się w niej przepisy kuchni obu narodów

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Na wystawnym obiedzie, kończącym tydzień warsztatów gastronomicznych przygotowanych dla polskich i ukraińskich uczniów  skosztować można było dań kuchni obu narodów. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Na wystawnym obiedzie, kończącym tydzień warsztatów gastronomicznych przygotowanych dla polskich i ukraińskich uczniów skosztować można było dań kuchni obu narodów. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Adam Tobojka
Końca dobiegł tygodniowy pobyt uczniów lwowskiej szkoły gastronomicznej z Lwowa u swoich polskich rówieśników, zrealizowany w ramach międzynarodowego programu wymiany uczniów Erasmus+. Ćwiczenie zakończyło się wystawnym obiadem, w trakcie którego serwowano potrawy kuchni polskiej i ukraińskiej: Przepisy na te dania znajdą się w książce kucharskiej, którą będzie można pobrać za darmo z strony szkoły.

Sosnowiec miał w ubiegłym tygodniu okazję przyjąć uczniów szkoły gastronomicznej Centum Metodyczne LPK w Lwowie ramach programu Erasmus+, realizowanego przez kraje Unii Europejskiej. Odwiedziny odbvyły się pod hasłem „ Poznajmy się od kuchni. W przenośni i dosłownie” i to właśnie kuchnia była głównym przedmiotem zainteresowań gospodarzy i gości. Głównymi celami spotkania była wymiana przepisów oraz praktyczna nauka wykorzystywania dań polskich i ukraińskich.

- Od wielu lat realizujemy projekty w ramach zadania Erasmus+. Ten konkretny jest realizowany wspólnie z Fundacją Solidarności Międzynarodowej, polegające na zwiększeniu mobilności posko-ukraińskiej – mówi Anna Kowalska, wicedyrektor CKZiU w Sosnowcu.

W ramach projektu CKZiU odwiedziło dziesięciu uczniów wraz z czterema opiekunami. Wspólnie z polskimi uczniami przez cały tydzień uczestniczyli oni w warsztatach gastronomicznych, których efektem końcowym będzie przygotowanie polsko-ukraińskiej książki kucharskiej. Oprócz doświadczenia, wszyscy uczniowie biorący udział w projekcie otrzymali certyfikaty Europass Mobilność i Youthpass, potwierdzające zdobycie nowych kwalifikacji i umiejętności zawodowych, honorowanych w wszystkich krajach Unii Europejskiej.

Pobyt ukraińskich uczniów w Polsce był nie tylko okazją do zwiększenia kompetencji zawodowych, ale także społecznych: pracy w wielojęzykowym zespole i wymiany doświadczeń kulturowych. Nie zabrakło również czasu na rozrywkę. Goście mieli okazję odwiedzić Muzeum Śląskie i Park Chorzowski, a także wspólnie spędzić wieczory z swoimi gospodarzami nad grami planszowymi.

Pobyt zakończył sie wystawnym obiadem, przygotowanym przez uczniów obu szkół. Zaproszeni goście mieli okazję skosztować specjałów kuchni obu narodów. Przepisy na wszystkie serwowane dania znajdą się w książce kucharskiej, zawierającej około 50 przepisów, która w formie ebooka pojawi się na stronach obu szkół w drugiej połowie tego roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Debata prezydencka o Gdyni. Aleksandra Kosiorek versus Tadeusz Szemiot

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto