Spis treści
- Towary wycofane ze sklepów - zniknęły z Biedronki, Lidla, czy Auchan. Najnowszy raport GIS - 08.06.2022
- Najnowsze ostrzeżenia GIS - rok 2022
- Co zrobić z produktami z ostrzeżeń GIS?
- Co to są ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności?
- Towary wycofane ze sklepów - nie ma ich już w Biedronce, Lidlu, czy Aldim. Najnowszy raport GIS - 12.05.2022
Towary wycofane ze sklepów - zniknęły z Biedronki, Lidla, czy Auchan. Najnowszy raport GIS - 08.06.2022
GIS systematycznie informuje opinię publiczną o produktach, które zostały wycofane z obrotu. Powodów dlaczego tak się dzieje może być wiele. To m.in.:
- wykrycie szkodliwych substancji w ich składzie,
- w partiach kontrolnych natrafienie na ciała stałe,
- prewencyjne zachowanie samych producentów,
- stosowanie zakazanych w Unii Europejskiej składników.
Najnowsze ostrzeżenia GIS - rok 2022
Choć zaczął się dopiero maj 2022 GIS zdążył wydać już kilkadziesiąt ostrzeżeń na temat produktów, które wciąż mogą znajdować się w naszych domach. Wśród tych produktów znajdziemy popularne słodycze, zupki błyskawiczne, a nawet wyposażenie kuchni jak np. łopatki.
Co zrobić z produktami z ostrzeżeń GIS?
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektorat Sanitarny ze szczególną pieczołowitością podaje szczegóły na temat produktów, których dotyczą komunikaty. Możemy przeczytać w nich m.in. o jaką konkretnie partię chodzi, gdzie została wyprodukowana, gdzie można ją było nabyć, czy do kiedy produkt ma aktualną datę ważności.
Co to są ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności?
Ostrzeżenia te są komunikatami o żywności, która może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów, kierowanymi do opinii publicznej, przygotowywanymi przez Główny Inspektorat Sanitarny zgodnie z art. 10 rozporządzenia (WE) nr 178/2002.
Główny Inspektorat Sanitarny informuje opinię publiczną, gdy zaistnieją podejrzenia, że dana żywność może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W informacjach Główny Inspektorat Sanitarny podaje nazwę takiej żywności określając jej rodzaj, charakterystykę podejrzewanego zagrożenia oraz środki podjęte lub, które są planowane w celu zapobieżenia rozprzestrzeniania się ryzyka.
W przypadku, gdy Główny Inspektorat Sanitarny otrzymuje informację o potencjalnym lub istniejącym z całą pewnością ryzyku dotyczącym danej żywności, przygotowane na podstawie tej informacji ostrzeżenie podlega konsultacji z zaangażowanymi organami urzędowej kontroli żywności i podmiotami branży spożywczej.
Ostrzeżenie nie stanowi decyzji administracyjnej i nie rozstrzyga o prawach i obowiązkach podmiotów działających na rynku spożywczym. Ma ono na celu wyłącznie poinformowanie opinii publicznej o możliwym ryzyku, biorąc pod uwagę zasadę ostrożności oraz obowiązek zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia w Polsce.
Towary wycofane ze sklepów - nie ma ich już w Biedronce, Lidlu, czy Aldim. Najnowszy raport GIS - 12.05.2022
Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?