MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do...
fot. dolgachov/123rf.com

Te tajemnicze leśne owoce to skarbnica witamin. Pomogą w odchudzaniu, odmłodzą i obniżą poziom cukru we krwi. Dlaczego warto jeść jeżyny?

Jeżyny obniżają poziom glukozy i cholesterolu

Odpowiednia ilość błonnika w diecie przyczynia się także do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL oraz spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu obniża stężenie cukru we krwi. Naukowcy z University of Illinois odkryli także, że inne składniki zawarte w jeżynach hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Jeżyny mają także niski indeks glikemiczny wynoszący IG=25, dzięki czemu mogą je jeść cukrzycy.

Zobacz również

Będzin. Kierowcy pędzili za szybko. Prawie 50 mandatów

Będzin. Kierowcy pędzili za szybko. Prawie 50 mandatów

Łódź konsekwentnie walczy ze smogiem: setki "kopciuchów" do wymiany

Łódź konsekwentnie walczy ze smogiem: setki "kopciuchów" do wymiany

Polecamy

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Najlepsza zupa soczewicowa. Zrobisz ją w jednym garnku

Czeszka, którą pokochali Polacy. Jak teraz wygląda współgospodyni „Herbatki u Tadka”?

Czeszka, którą pokochali Polacy. Jak teraz wygląda współgospodyni „Herbatki u Tadka”?

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie

Zupa paprykowa mojej cioci to hit lata. Wygląda i smakuje obłędnie