Sosnowiec: sushi w gastronomiku
Zajęcia przygotowywania sushi były ważnym doświadczeniem dla uczniów, młodych adeptów zawodu, którzy poznali historię i specyfikę kuchni japońskiej opartej na rybach, skorupiakach i innych morskich organizmach oraz na ryżu.
Sosnowiec. Sushi, czyli duch Japonii
Uczestnicy warsztatów poznali tajniki przygotowywania sushi jako potrawy, która oddaje japońskiego ducha. Wabi i sabi, czyli zasady skromności i prostoty obowiązują Japończyków zarówno w kuchni i jadalni. Z tymi zasadami zapoznani zostali też i sami uczniowie. Sushi-masterzy i jednocześnie sponsorzy warsztatów, zwracali uwagę na szczegóły stanowiące o specyficznej właściwości smaku prezentowanych potraw. Podkreślali wagę umiejętności, jakimi dysponuje dobry sushi-kucharz, co w kontekście poruszania się na dzisiejszym rynku pracy staje się argumentem niebagatelnym.
Kto musi dopłacić do podatków?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?