Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sushi w Gastronomiku w Sosnowcu

opr.AD
Sosnowiec. Sushi w gastronimiku. Królowała tam japońska kuchnia. 27 lutego 2014 r. w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, ul. Grota Roweckiego 64 odbyły się warsztaty z kuchni japońskiej prowadzone przez profesjonalnych sushi-masterów: Dawida Brylewskiego i Marcina Dorosińskiego, właścicieli Restauracji Sushi Seto w Sosnowcu, a także z udziałem Mateusza Maladyn - absolwenta sosnowieckiego technikum gastronomicznego, będącego również sushi - masterem.

Sosnowiec: sushi w gastronomiku

Zajęcia przygotowywania sushi były ważnym doświadczeniem dla uczniów, młodych adeptów zawodu, którzy poznali historię i specyfikę kuchni japońskiej opartej na rybach, skorupiakach i innych morskich organizmach oraz na ryżu.

Sosnowiec. Sushi, czyli duch Japonii

Uczestnicy warsztatów poznali tajniki przygotowywania sushi jako potrawy, która oddaje japońskiego ducha. Wabi i sabi, czyli zasady skromności i prostoty obowiązują Japończyków zarówno w kuchni i jadalni. Z tymi zasadami zapoznani zostali też i sami uczniowie. Sushi-masterzy i jednocześnie sponsorzy warsztatów, zwracali uwagę na szczegóły stanowiące o specyficznej właściwości smaku prezentowanych potraw. Podkreślali wagę umiejętności, jakimi dysponuje dobry sushi-kucharz, co w kontekście poruszania się na dzisiejszym rynku pracy staje się argumentem niebagatelnym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto