Sushi w Gastronomiku w Sosnowcu

opr.AD
Udostępnij:
Sosnowiec. Sushi w gastronimiku. Królowała tam japońska kuchnia. 27 lutego 2014 r. w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, ul. Grota Roweckiego 64 odbyły się warsztaty z kuchni japońskiej prowadzone przez profesjonalnych sushi-masterów: Dawida Brylewskiego i Marcina Dorosińskiego, właścicieli Restauracji Sushi Seto w Sosnowcu, a także z udziałem Mateusza Maladyn - absolwenta sosnowieckiego technikum gastronomicznego, będącego również sushi - masterem.

Sosnowiec: sushi w gastronomiku

Zajęcia przygotowywania sushi były ważnym doświadczeniem dla uczniów, młodych adeptów zawodu, którzy poznali historię i specyfikę kuchni japońskiej opartej na rybach, skorupiakach i innych morskich organizmach oraz na ryżu.

Sosnowiec. Sushi, czyli duch Japonii

Uczestnicy warsztatów poznali tajniki przygotowywania sushi jako potrawy, która oddaje japońskiego ducha. Wabi i sabi, czyli zasady skromności i prostoty obowiązują Japończyków zarówno w kuchni i jadalni. Z tymi zasadami zapoznani zostali też i sami uczniowie. Sushi-masterzy i jednocześnie sponsorzy warsztatów, zwracali uwagę na szczegóły stanowiące o specyficznej właściwości smaku prezentowanych potraw. Podkreślali wagę umiejętności, jakimi dysponuje dobry sushi-kucharz, co w kontekście poruszania się na dzisiejszym rynku pracy staje się argumentem niebagatelnym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Najbardziej poważne zawody według Polaków ZOBACZ RANKING

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie