Bartłomiej Kornacki od sześciu lat jest szefem kuchni Restauracji Warszawska w Hotelu Centrum w Sosnowcu. Od roku jest też jej właścicielem.
– Takie dwa jednym - żartuje.
Zanim, jako finalista, trafił na Mistrzostwa do Świnoujścia wraz z Przemysławem Gościniakiem opracowali receptury dań konkursowych, wykonali je, sfotografowali i wysłali. Potem jako jedna z ośmiu finałowych ekip – musieli tylko przygotować potrawy dla jury w czasie trwania mistrzostw.
Trzy godziny na 33 dania
- Podczas konkursu mieliśmy trzy godziny na przygotowanie przystawek, dań głównych i potrawy street food dla 11 osób – mówi Bartłomiej Kornacki.
Jakie dania przygotowali sosnowieccy mistrzowie kuchni?
- Przystawka: mus z bawety wołowej w galaretce wiśniowej z grillowanymi rzodkiewkami + baweta w sosie teriyaki i do tego piana grzybowa.
- Danie Główne: Dorsz w palonym maśle z kruszonką z kaczej skóry, ravioli z buraka i chorizo, sos z marakui i gołąbek z dorsza.
- Street food: Dorsz w tempurze z majonezem szczypiorkowym i sałatką z papai i mango.
Nagrodą w 16. edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich w Świnoujściu był puchar przechodni i nagroda finansowa 10 tys. złotych. II miejsce w zajęła drużyna - Paweł Zieliński i Jacek Schliske / Polish BBQ Team a III miejsce - Paweł Żukowicz i Przemysław Siuda / Restauracja Sowa / Bydgoszcz.
Zwycięzcom gratulujemy.
Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?