Restauracja roku
Restauracja Belvedere wciąż prowadzi
Od kilku tygodni niekwestionowanym liderem w kategorii Restauracja Roku jest w Sosnowcu Restauracja Belvedere. To ona zdobywa wciąż najwięcej głosów.Lokal istnieje od 1998 roku. Ma bardzo klimatyczne wnętrza, bo mieści się w Zabytkowym Pałacu Schoena w Sosnowcu. Od 20 lat tworzy historię kulinarną na mapie Sosnowca.
- Sądzę, ze wyróżnia nas głównie dobre podejście do naszych klientów. Robimy wszystko, by byli zadowoleni z naszej restauracji. Cieszymy się , że smakują im nasze dania. Takim największym
hitem jest barszcz czerwony na zakwasie z kołdunami oraz np. polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym czy cielęcina w sosie smietanowym. Klienci bardzo sobie chwalą także na przykład filet z czarnej kaczki. Naszym znakiem rozpoznawczym jest pasja, z jaką przygotowujemy każdą potrawę - mówi Bartłomiej Śliwiński menadżer i szef kuchni sosnowieckiej restauracji.
KUCHARZ roku
To nasz kolejny lider Bartłomiej Wolski
Oprócz bycia szefem kuchni w restauracji „Zielony Gaj”, Bartłomiej Wolski jest również członkiem OSP w Wojkowicach. To właśnie na niego oddali państwo największą liczbę głosów w ramach naszego plebiscytu „Mistrzowie Smaków”. Jego pasja związana z gotowaniem trwa od najmłodszych lat. Próby gotowania zacząłem mając dziesięć lat, próbowałem sam, przyrządzałem dania z babcią. Później rozpocząłem naukę w Technikum Gastronomicznym w Sosnowcu - wspomina. Z restauracją „Zielony Gaj” Pan Bartłomiej jest związany od początku jej działania. W swojej kuchni współpracuję z dwoma kucharzami - podkreśla.
Pan Bartłomiej preferuje prywatnie kuchnię tradycyjną polską, ale w „Zielonym Gaju” serwuje również dania wykwintne, jak: roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które podaje z zapiekanką gratin, a na deser lody waniliowe na musie malinowym. (WŁ)
KELNER roku
Piotr Kuk nadal prowadzi w głosowaniu
Piotra Kuka można opisać dwoma słowami - człowiek orkiestra. Gra w klubie piłkarskim, interesuje się Beach Tenisem, ale to też lider w kategorii kelner roku w naszym plebiscycie „Mistrzowie Smaków 2018”. - Dobry kelner powinien mieć wysoki poziom kultury osobistej, być komunikatywny. Równie ważna jest kindersztuba - zaznacza. Z gastronomią jest związany od 18. roku życia. Pracował w kraju i Europie - Holandii i Grecji. Ceni sobie kuchnię staropolską, z której słynie restauracja „Czarci Młyn”. Odwiedzającym poleciłbym cielęcinę, kopytka owinięte w boczek, podane ze startą marchewką z chrzanem. Na deser proponuję bezę, którą wypiekamy w naszym lokalu, albo lody chałwowe - zachwala. Myślę, że gastronomia to szalona branża. Dużą perspektywę działania daje mi szef. Obserwowałem starszych kolegów, podpatrywałem, słuchałem tego ,co mówili. Czerpałem wiedzę, z której korzystam do dziś - podkreśla. (WŁ)
Bar/jadłodajnia
Bar Fartuch, klimat i domowe jedzenie
W kategorii Bar/Jadłodajnia Roku na prowadzeniu utrzymuje się bar Fartuch. Mieści się w Sosnowcu przy ulicy Zgoda 5. To przecznica ulicy Żytniej. To dzielnica Pogoń.
- Chcieliśmy, by w naszej restauracji było ciepło i przytulnie. By było swojsko i ciepło. Cieszymy się, że to odpowiada naszym klientom - mówi Olga Ligenza, córka właścicieli lokalu Marcina i Danuty Ligenzów.
Co dobrego możemy zjeść w „Fartuchu”? - Na pewno mamy kilka takich chętnie kupowanych dań. To na przykład nasze zestawy dnia (w bardzo korzystnej cenie), sznycel - na cały talerz, czy placek po austrowę-giersku - mówi pani Olga. - Placek po austrowęgiersku jest przygotowywany na bazie wina i cebuli- dodaje.
Cukiernia/kawiarnia
Artkwarium także na czele stawki
Artkwarium to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Sosnowca. Mieści się przy ulicy 3 Maja 1. To lokal, który łączy wiele funkcji. Można tu zjeść ciasta, napić się kawy, zrelaksować. Właściciele proponują też szeroką gamę win. Na ścianach można też obejrzeć ciekawe wystawy.
- Zawsze chciałam mieć restaurację. Moje marzenie się spełniło. Nasza kawiarnia jest wyjątkowa, bo wszystkie ciasta pieczemy na miejscu. Używamy tylko produktów naturalnych. Naszym hitem jest na pewno tarta z białą czekoladą i owocami czy sernik z białą czekoladą, spodem z ciasteczek Oreo i owocami. Jesteśmy też winiarnią. Jestem związana z fotografią, dlatego na początku chciałam gdzieś prezentować swoje prace. Pokazujemy i promujemy też prace innych, zwłaszcza młodych artystów - mówi Daria Sobieraj, właścicielka Artkwarium.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?