Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sosnowieccy liderzy plebiscytu Mistrzowie Smaku. Poznajcie ich.

Stefan Kowlaski
To już ostatnie dni głosowania w naszym plebiscycie Mistrzowie Smaku. Pod koniec sierpnia odbędzie się uroczyste zakończenie naszej akcji, podczas którego zwycięzcom z każdego miasta i powiatu oraz laureatom w wojewódzkich kategoriach plebiscytu wręczymy dyplomy i nagrody. Dodatkowe, wyjątkowe wyróżnienie będzie czekać na Kucharza Roku, Kelnera Roku, Restaurację Roku oraz Cukiernie/Kawiarnię Roku na Śląsku, czyli na zwycięzców wojewódzkich finałów powiatowych kategorii plebiscytu. Otrzymają oni zaproszenie do Poznania na Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro i Invest Hotel. Kto był na czele w momencie zamknięcia numeru?

Restauracja roku

Restauracja Belvedere wciąż prowadzi

Od kilku tygodni niekwestionowanym liderem w kategorii Restauracja Roku jest w Sosnowcu Restauracja Belvedere. To ona zdobywa wciąż najwięcej głosów.Lokal istnieje od 1998 roku. Ma bardzo klimatyczne wnętrza, bo mieści się w Zabytkowym Pałacu Schoena w Sosnowcu. Od 20 lat tworzy historię kulinarną na mapie Sosnowca.

- Sądzę, ze wyróżnia nas głównie dobre podejście do naszych klientów. Robimy wszystko, by byli zadowoleni z naszej restauracji. Cieszymy się , że smakują im nasze dania. Takim największym

hitem jest barszcz czerwony na zakwasie z kołdunami oraz np. polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym czy cielęcina w sosie smietanowym. Klienci bardzo sobie chwalą także na przykład filet z czarnej kaczki. Naszym znakiem rozpoznawczym jest pasja, z jaką przygotowujemy każdą potrawę - mówi Bartłomiej Śliwiński menadżer i szef kuchni sosnowieckiej restauracji.

KUCHARZ roku

To nasz kolejny lider Bartłomiej Wolski

Oprócz bycia szefem kuchni w restauracji „Zielony Gaj”, Bartłomiej Wolski jest również członkiem OSP w Wojkowicach. To właśnie na niego oddali państwo największą liczbę głosów w ramach naszego plebiscytu „Mistrzowie Smaków”. Jego pasja związana z gotowaniem trwa od najmłodszych lat. Próby gotowania zacząłem mając dziesięć lat, próbowałem sam, przyrządzałem dania z babcią. Później rozpocząłem naukę w Technikum Gastronomicznym w Sosnowcu - wspomina. Z restauracją „Zielony Gaj” Pan Bartłomiej jest związany od początku jej działania. W swojej kuchni współpracuję z dwoma kucharzami - podkreśla.

Pan Bartłomiej preferuje prywatnie kuchnię tradycyjną polską, ale w „Zielonym Gaju” serwuje również dania wykwintne, jak: roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i mozzarellą, które podaje z zapiekanką gratin, a na deser lody waniliowe na musie malinowym. (WŁ)

KELNER roku

Piotr Kuk nadal prowadzi w głosowaniu

Piotra Kuka można opisać dwoma słowami - człowiek orkiestra. Gra w klubie piłkarskim, interesuje się Beach Tenisem, ale to też lider w kategorii kelner roku w naszym plebiscycie „Mistrzowie Smaków 2018”. - Dobry kelner powinien mieć wysoki poziom kultury osobistej, być komunikatywny. Równie ważna jest kindersztuba - zaznacza. Z gastronomią jest związany od 18. roku życia. Pracował w kraju i Europie - Holandii i Grecji. Ceni sobie kuchnię staropolską, z której słynie restauracja „Czarci Młyn”. Odwiedzającym poleciłbym cielęcinę, kopytka owinięte w boczek, podane ze startą marchewką z chrzanem. Na deser proponuję bezę, którą wypiekamy w naszym lokalu, albo lody chałwowe - zachwala. Myślę, że gastronomia to szalona branża. Dużą perspektywę działania daje mi szef. Obserwowałem starszych kolegów, podpatrywałem, słuchałem tego ,co mówili. Czerpałem wiedzę, z której korzystam do dziś - podkreśla. (WŁ)

Bar/jadłodajnia

Bar Fartuch, klimat i domowe jedzenie

W kategorii Bar/Jadłodajnia Roku na prowadzeniu utrzymuje się bar Fartuch. Mieści się w Sosnowcu przy ulicy Zgoda 5. To przecznica ulicy Żytniej. To dzielnica Pogoń.

- Chcieliśmy, by w naszej restauracji było ciepło i przytulnie. By było swojsko i ciepło. Cieszymy się, że to odpowiada naszym klientom - mówi Olga Ligenza, córka właścicieli lokalu Marcina i Danuty Ligenzów.

Co dobrego możemy zjeść w „Fartuchu”? - Na pewno mamy kilka takich chętnie kupowanych dań. To na przykład nasze zestawy dnia (w bardzo korzystnej cenie), sznycel - na cały talerz, czy placek po austrowę-giersku - mówi pani Olga. - Placek po austrowęgiersku jest przygotowywany na bazie wina i cebuli- dodaje.

Cukiernia/kawiarnia

Artkwarium także na czele stawki

Artkwarium to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Sosnowca. Mieści się przy ulicy 3 Maja 1. To lokal, który łączy wiele funkcji. Można tu zjeść ciasta, napić się kawy, zrelaksować. Właściciele proponują też szeroką gamę win. Na ścianach można też obejrzeć ciekawe wystawy.

- Zawsze chciałam mieć restaurację. Moje marzenie się spełniło. Nasza kawiarnia jest wyjątkowa, bo wszystkie ciasta pieczemy na miejscu. Używamy tylko produktów naturalnych. Naszym hitem jest na pewno tarta z białą czekoladą i owocami czy sernik z białą czekoladą, spodem z ciasteczek Oreo i owocami. Jesteśmy też winiarnią. Jestem związana z fotografią, dlatego na początku chciałam gdzieś prezentować swoje prace. Pokazujemy i promujemy też prace innych, zwłaszcza młodych artystów - mówi Daria Sobieraj, właścicielka Artkwarium.

Sprawdź wyniki głosowania na Mistrzów Smaku

od 7 lat
Wideo

Wyniki II tury wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto