Sosnowiec: Karnawałowy szał na stołach. Oponki wypierają jednak pączki?

Magdalena Nowacka
Barbara Surmacz-Dobrowolska proponuje nowości na karnawał
Barbara Surmacz-Dobrowolska proponuje nowości na karnawał Magdalena Nowacka
Mąka, jajka, drożdże i wałek. To podstawa, aby zabrać się za przygotowanie karnawałowych słodkości. Przygotowanie ich jednak wcale nie jest łatwe. Sekrety i informacje jak je wykonać, ile jest rodzajów pączków i jakie łakocie królują podczas "ostatków" można było poznać na kulinarnym spotkaniu w Afreekanie. 
Przygotowywano je pod kierunkiem Barbary Surmacz- Dobrowolskiej, kulturoznawcy, prowadzącej projekt "Gotowanie w AfreeKANIE".

- Z tradycją nie ma co walczyć - przekonywała zwolenników diety pani Barbara. - U nas podczas karnawału króluje pączek, ewentualnie faworki. Ja jestem za tym, aby pączka, co najmniej jednego, zjeść w sam Tłusty Czwartek. Bo jak mówi przesąd, jeśli nie zjemy chociaż jednego takiego wypieku, nie będzie nam się wiodło w przyszłym roku. Natomiast w inne dni karnawału, który potrwa jeszcze prawie miesiąc, warto w tym względzie trochę się otworzyć na inne smakołyki - przekonywała pani Barbara.

Na spotkaniu zaproponowała przygotowanie tzw. oponek, bo są łatwiejsze do przygotowania i mniej pracochłonne. Poza przepisami i degustacją poprowadziła uczestników przez świat międzynarodowych słodyczy. Zdradziła tajniki przygotowania holenderskiego oliebol - przypominającego nadziewane bakaliami, smażone w głębokim tłuszczu racuchy, tureckiej lokmy albo greckiej loukoumas - czyli małej, tłustej kuleczki, nasiąkniętej gęstym cukrowym syropem lub miodem. 
- Bardzo podoba mi się pomysł tych spotkań. Na pewno wypróbuję przepis na pączki marokańskie - mówi pani Anna z Sosnowca.

Spotkania miłośników kulinarnych przygód odbywają się w każdy trzeci wtorek miesiąca o godz. 18. Wstęp jest nieodpłatny. Pani Barbara podzieliła się z naszymi Czytelnikami przepisem na włoskie frittelle di mele. Dwa jajka ubijamy z dodatkowym żółtkiem, dodajemy 5 dag cukru, 20 dag mąki, szczyptę soli, rozpuszczone masło i łyżeczkę suchych drożdży. Ubijając wlewamy piwo, doprowadzając do konsystencji śmietany. W cieście zanurzamy plasterki jabłek o grubości 1 cm. Smażymy w dużej ilości oleju. 


60 sekund biznesu: W Polsce sięgajmy po rzeczy polskie

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3