„Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” jest największym w województwie śląskim konkursem kulinarnym, adresowanym do uczniów techników i branżowych szkół zawodowych uczących w zawodach gastronomicznych. Konkurs jest nie tylko okazją do rywalizacji na polu kulinarnym, czy rozwoju zainteresowań gastronomicznych. Pozwala również na wyłonienie młodych talentów kulinarnych i otwiera ścieżkę do kariery w wyczynowym przygotowaniu potraw.
W konkursie biorą udział dwuosobowe zespoły, reprezentujące daną szkołę gastronomiczną. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie dania głównego i przystawki dla trzech osób. W tej edycji hasłem przewodnim konkursu była “ryba w roli głównej”. W tym roku rywalizowało 14 uczestników – 7 dwuosobowych zespołów, reprezentujących siedem szkół z całego województwa śląskiego.
Konkurs odbył się stacjonarnie. Wszystkie prace zostały wykonane w pracowniach gastronomicznych na drugim piętrze budynku Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu.
Wyniki konkursu kulinarnego:
Pierwsze miejsce:
- Piotr Hadalski i Konrad Rusin - zespół z Jastrzębia Zdrój
- Ceviche z tuńczyka oraz halibut konfiturowany w maśle.
Drugie miejsce:
- Anna Górniczek i Klaudia Hojka - zespół z Ornontowic
- Tacos ze smażoną rybą oraz sandacz na risotto z kalafiora.
Trzecie miejsce:
- Klaudia Ottenburger i Grzegorz Saternus - zespół z Katowic
- Dorsz w boczku i łosoś konfiturowany z kaszą i pesto z bazylii.
Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?