Śląsk na talerzu - nie tylko rolada z kluskami i modrą kapustą
Kuchnia śląska to nie tylko klasyczne dania jak rolada z kluskami i modra kapusta. Warto zatem spróbować czegoś więcej niż tylko popularnych potraw, aby poznać pełnię smaków Śląska.
Poznaj miejsca, gdzie odkryjesz kulinarne tajemnice Śląska kliknij TUTAJ!
Regionalne smaki Beskidów, Jury i Zagłębia
Korzystając ze strony slaskiesmaki.pl stworzyliśmy listę miejsc, gdzie znajdziecie dania regionalne. Przygotujcie swoje podniebienia, bo to będzie prawdziwa uczta dla zmysłów. Dania takie, jak zalewajka, beskidzkie placki z blachy z szpyrkami (skwarkami) czy serula (rodzaj żuru na maślance) czekają na smakoszy.
W tych miejscach poznacie smaki kuchni beskidzkiej, jurajskiej i zagłębiowskiej:
Czym jest Szlak Kulinarny „Śląskie Smaki”?
Szlak Kulinarny Śląskie Smaki powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w 2012 roku i jest jednym z pierwszych szlaków kulinarnych w Polsce. Na tym Szlaku znajdują się restauracje i lokale gastronomiczne podające tradycyjne potrawy regionalne. Aby być uznawanym za członka Szlaku, restauracja musi uzyskać certyfikat „Śląskie Smaki”, który potwierdza jakość i autentyczność regionalnych dań. Kuchnia śląska jest jednym z najlepiej rozpoznawalnych rodzajów kuchni regionalnych w Polsce. - czytamy na stronie slaskiesmaki.pl
Szczegółowy opis wybranych restauracji zamieściliśmy w artykule:
Poznaj miejsca, gdzie odkryjesz kulinarne tajemnice Śląska kliknij TUTAJ!
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?