Rozbudowa Teatru Zagłębia w Sosnowcu. W nowym budynku będzie druga scena. Poznaliśmy projekt, który zwyciężył w konkursie

Kacper Jurkiewicz
Kacper Jurkiewicz
Zwycięski projekt rozbudowy Teatru Zagłębia w Sosnowcu. 

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuń w prawo - wciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Zwycięski projekt rozbudowy Teatru Zagłębia w Sosnowcu. Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuń w prawo - wciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Analog Piotr Śmierzewski
Udostępnij:
Teatr Zagłębia w Sosnowcu zostanie rozbudowany. Inwestycja była wyczekiwana przez wiele lat, a w końcu podjęto kolejny krok, by była bliska realizacji. Rozstrzygnięto konkurs na zwycięski projekt. Na rozpoczęcie prac budowlanych będziemy musieli jeszcze długo poczekać, bo najwcześniej ruszą w 2023 roku, ale efekt będzie tego warty.

Teatr Zagłębia w Sosnowcu zyska nową scenę. Rozstrzygnięto konkurs na rozbudowę

Kulturalne serce Sosnowca się powiększy. Teatr Zagłębia zyska długo wyczekiwaną nową scenę. We wtorek, 30 listopada, na teatralnej scenie odbyła się konferencja, na której ogłoszono werdykt sądu konkursowego. W ramach konkursu na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej rozbudowy Teatru Zagłębia w Sosnowcu przy ul. Teatralnej wybrano I miejsce oraz trzy wyróżnienia.

Jak poinformowało Stowarzyszenie Architektów Polskich SARP oddział Katowice wpłynęło 35 wniosków o dopuszczenie do udziału w konkursie. Do pierwszego etapu (opracowania studialne) dopuszczono 23 uczestników, z czego 8 uczestników złożyło prace. Do drugiego etapu (opracowanie konkursowe) dopuszczono 4 uczestników.

Nagrodę w wysokości 35 tys. zł i prawo do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki w celu wykonania usługi przyznano pracy nr 102, czyli studiu Analog Piotr Śmierzewski ze Szczecina. Projekt przygotował zespół autorski w składzie: Piotr Śmierzewski, Stanisław Czujkowski, Mateusz Modzelewski, Rafał Taracha, Michał Mirosławski, Szymon Pawelczuk, Igor Klyus oraz Kamila Buczkowska.

- Projekt doceniono za czytelną kompozycję urbanistyczną oraz architektoniczne rozwiązanie najlepiej spełniające warunki konkursu i oczekiwania zamawiającego. W zgodnej ocenie Sądu Konkursowego, nagrodzona praca właściwie rozwiązuje złożoną funkcję teatralną. Przedstawiona propozycja dobrze łączy zabytkową i nowo projektowaną część teatru w postaci spójnej i jednorodnej bryły - czytamy w uzasadnieniu.

Architekci zainspirowali się zdjęciem z pierwszych lat Teatru Zagłębia

Wygrany projekt zebranym gościom i mieszkańcom zaprezentowali Mateusz Modzelewski i Michał Mirosławski z Analog Piotr Śmierzewski. Każdy mógł zadać im pytania.

- Przede wszystkim to będzie struktura, która wynika z istniejącej tkanki teatru. Fundamentalny podział przestrzeni się nie zmieni, a będzie rozwinięty. Na froncie będziemy mieć foyer, które będzie po prostu poszerzony o strefę gościa zawierającą hol wejściowy, strefę gastronomiczną, strefę kontaktu z widzem. Wewnątrz następną warstwą będzie Scena Nowa, wyniesiona z wymiarów istniejącej sceny oraz widowni. Między nimi znajdzie się patio, które będzie te obydwie części ze sobą łączyć. Tył obiektu to będą strefy dla pracowników i aktorów - opowiadał Mateusz Modzelewski, inżynier architekt z pracowni Analog Piotr Śmierzewski.

Praca była wyzwaniem, ale zespół wspólnie szukał inspiracji i wprowadzał zmiany w projekcie testując koncepcje.

- Staraliśmy się znaleźć jakiś kod nawiązujący do początków tego teatru. Bardzo dużo odpowiedzi na projekt dała nam kwerenda historyczna załączona w regulaminie konkursu. Naszą uwagę przykuło jedno zdjęcie z początku XX wieku pokazujący teatr w okresie, kiedy nie został jeszcze otynkowany. Znaleźliśmy tam budulec - cegłę, istotną na tym terenie i postanowiliśmy, że to będzie dla nas ta linia łącząca tradycję ze współczesnością - wyjaśnił Michał Mirosławski, inżynier architekt z pracowni Analog Piotr Śmierzewski.

Projekt zakłada wykorzystanie wykorzystanie elementów, które znajdowały się na zagłębiowskiej ziemi.

- Bierzemy pod uwagę fakt przebudowy czy rewitalizacji terenów pofabrycznych w regionie, m.in. w Dąbrowie Górniczej w Fabryce Pełnej Życia. Pomyśleliśmy, że cegła stamtąd rozbierana mogłaby po prostu przyjechać tutaj i dzięki temu udałoby się zachować ciągłość historyczna i kulturalna dla tych obiektów. Cegła, z której kiedyś zbudowane były fabryki mogłaby rozbudować teraz teatr. To wydawało nam się bardzo ciekawą narracją - mówi Mateusz Modzelewski.

Nowy budynek teatru będzie posiadał także parking podziemny. Według projektu ma on objąć 30 miejsc. To trochę mało, szczególnie, że nowa scena może pomieścić setki osób. Architekci podkreślali, że takie były założenia konkursowe. Przypomnieli także, że instytucja chce, tak jak to robi dotąd, dawać ekologiczny przykład. Zielonym elementem będzie dach.

- Na dachu przewidziano dostępną przestrzeń zieloną. Ma być ona przede wszystkim zaopatrzeniem bistra teatru w żywność, którą będzie można tam uprawiać. Stanie tam również pasieka. Będzie to również przestrzeń, w której zaproszeni, np. uczniowie, będą mogli brać udział w różnych warsztatach.

Rozbudowana Teatru Zagłębia prawdopodobnie w 2023 roku

Udało się już wyłonić zwycięski projekt. Nie oznacza to jednak, że będzie można od razu przystąpić do prac. Minie jeszcze wiele miesięcy nim te się rozpoczną.

- Teraz przed nami drugi etap, czyli będziemy negocjować z biurem projektowym, uszczegóławiać projekt, zdobywać pozwolenia na budowę czy pozyskiwać środki wraz z miastem. Mamy nadzieję, że to potrwa tak około 1,5 roku do momentu wbicia łopaty. Wszystko na to wskazuje, że budowa rozpocznie się w 2023 roku - powiedziała Iwona Woźniak, dyrektor Teatru Zagłębia w Sosnowcu. - Trudno jest oszacować, ile potrwają prace budowlane. To bardzo duża inwestycja, mamy nadzieję, że nie będzie to długi proces - dodaje.

Obecnie Sosnowiec przeznaczył na inwestycje 60 milionów złotych. Trudno jednak przewidzieć jaka będzie sytuacja na rynku budowlanym, która cały czas się zmienia, na co duży wpływ miała pandemia.

- Widz, który przychodzi do naszego obiektu ma do wyboru dwie sceny. Pierwsza to scena klasyczna na 311 miejsc. Druga scena będzie zaprojektowana w taki sposób, że możemy wejść do pustej sali, która będzie na tyle mobilna, że możemy ustawić widownię zgodnie z tym, co będzie się na scenie działo, to tzw. black box, czyli absolutnie pusta przestrzeń. To daje bardzo dużo możliwości dla samych realizatorów, reżyserów czy stylizatorów - opowiada Iwona Woźniak. - W nowej przestrzeni pomieścimy około 400 widzów. Będzie również możliwość podziału tej nowej sceny na dwie części. Będą nam służyły do małych spektakli, monodramów czy Recitali. Będzie można zbudować bardzo kameralną przestrzeń, ale można też otworzyć się i zorganizować duże realizacje - dodaje dyrektor.

W ramach konkursu wręczono trzy wyróżnienia

Wyróżnienie pierwszego stopnia w wysokości 15 tys. zł przyznano pracy nr 103 za atrakcyjne rozwiązanie bryły projektowanego budynku oraz właściwe spełnienie wytycznych konserwatorskich. Projekt wykonała firma P2PA Sp. z o.o. z Wrocławia w składzie:
Aleksander Blicharski, Paweł Floryn, Jakub Podgórski, Maciej Popławski oraz Maciej Szymon Janczyk.

Pierwsze wyróżnienie równorzędne drugiego stopnia w wysokości 10 tys. zł przyznano pracy nr 100 za interesującą próbę powiązania istniejącego teatru z jego nową częścią. Wykonali ją Asa Stożek Architekci Sp. z o.o. z Katowic w zespole autorskim:
Jerzy Stożek, Wojciech Spyra oraz Dagmara Jasa. Drugie wyróżnienie równorzędne drugiego stopnia w wysokości 10 tys. zł przyznano pracy nr 101 za ciekawe rozwiązanie strefy wejścia głównego i poszanowanie bryły zabytkowego teatru. Projekt wykonała firma Atelier Loegler Achitekci Sp. z o.o. z Krakowa w zespole autorskim w składzie: Romuald Loegler, Olimpia Pamula, Bohdan Shatkowskyi i Konrad Rędzia.

Radosław Fogiel o komisji śledczej ws. Pegasusa w Sejmie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie