Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne w Sosnowcu. Zobacz jak się je przyrządza

AD
fot. Arch. Polskapresse
Potrawy wigilijne w Sosnowcu różnią się o tych w innych częściach kraju? Jeśli nie jesteście pewni przyjdźcie do Kany. Zobaczycie jak przyrządzić smaczną i oryginalną kolację wigilijną.

Restauracja AfreeKANA w budynku Centrum Edukacji i Wychowania Młodzieży KANA, przy ulicy Legionów 10 w Sosnowcu /www.kana.sosnowiec.pl/ zaprasza serdecznie wszystkich smakoszy i miłośników kuchni na ostatni w tym roku wieczór kulinarny w ramach cyklicznego projektu „Gotowanie w AfreeKANIE”. W czasie najbliższego spotkania smakoszy, które odbędzie się wyjątkowo w drugi wtorek miesiąca, 10 grudnia o godz. 18.00, zaprezentujemy tradycyjne potrawy, goszczące na stole, podczas polskiej Wieczerzy Wigilijnej.

Potrawy wigilijne w Sosnowcu

Szczególną uwagę restauracja AfreeKANA zwróci na dania wigilijne z różnych stron kraju. Jadłospis wigilijny uświadamia nam nie tylko, jak bardzo rodzima kuchnia jest bogata i różnorodna. Patrząc na świąteczny stół możemy również wywnioskować, gdzie są korzenie rodziny. A że niestety dziś coraz częściej zacierają się regionalne różnice między świąteczną tradycją kulinarną, warto sięgnąć po przepisy naszych babek i prababek, by nie zapomnieć o bogactwach polskiego stołu.
- Lokalna tradycja zatraciła się najbardziej w przypadku zup wigilijnych, dlatego właśnie je przypomnimy. Niegdyś każdy region miał swoją oryginalną zupę, podawaną podczas wigilijnej wieczerzy. Na Pomorzu królował barszcz z kluseczkami lub pierożkami z grzybowym nadzieniem, na Podlasiu barszcz z mąki żytniej, zaś w wielkopolskiej tradycji wybierano zupę konopną, grochówkę, polewkę z maku z jagłami, czy też „więdkę” (zupę z brukwi). Na Opolszczyźnie jadano zamiennie zupę migdałową, grzybową z galuszkami lub fasolową z pieczkami (suszonymi owocami). „Siemieniec”, czyli zupa z siemienia lnianego, była tradycyjną potrawą na podkarpackich wsiach, a podawano ją z pęczakiem. Z kolei na Kresach podawano barszcz z uszkami, zupę rybną lub grzybową. W niektórych domach można było spotkać także zupę migdałową z ryżem i rodzynkami, a zaraz po zupach najistotniejsze były ryby – przybliża temat spotkania Barbara Surmacz-Dobrowolska, prowadząca projekt i przekonuje:
- Dania wigilijne, bez względu na swoje korzenie powinny być tradycyjne, przygotowane zgodnie ze znaną od pokoleń recepturą. Jedynym elementem kolacji wigilijnej, gdzie możemy puścić wodze fantazji i wypróbowywać nowe przepisy, a nawet kilka jednego wieczoru, jest podawany na przystawkę śledź. Cieszy się ogromną popularnością na polskich stolach, a sposobów na jego podanie moglibyśmy z powodzeniem znaleźć tyle, ile dni liczy rok.

Przyjdź posmakuj

O tym, że warto poznawać polską kulturę i lokalne tradycje nikogo nie trzeba przekonywać. Podczas najbliższego „Gotowania w AfreeKANIE” odkryjemy zatem różnorodność wigilijnych zup, smakując jedną z nich. Uczestnicy pokazu otrzymają również przepisy na doskonałe wigilijne śledzie!

Każdy, kto 10 grudnia o godz. 18.00 odwiedzi restaurację w budynku KANY skosztuje wigilijnej zupy z wybranego regionu kraju, a także otrzyma szereg cennych wskazówek kulinarnych oraz przepisy do kolekcjonowania.

Ponieważ projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem, liczba miejsc na pokaz kulinarny jest ograniczona. Wstęp i udział nieodpłatny!

Projekt „Gotowanie w AfreeKANIE” jest dofinansowany
przez Urząd Miejski w Sosnowcu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto