MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim

Karp w galarecie

Składniki:
1 karp (ok. 1,2 kg)
15 dag marynowanych grzybków
15 dag marynowanych buraczków
1/2 pęczka włoszczyzny
sok z cytryny
4 łyżeczki żelatyny
2 liście laurowe
po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
1/2 pęczka natki
sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Zobacz również

Dzień Dziecka 2024. Tak było na przystani przy ul. Płockiej we Włocławku. Zdjęcia

Dzień Dziecka 2024. Tak było na przystani przy ul. Płockiej we Włocławku. Zdjęcia

Viki Gabor wystąpiła na Dniach Głogowa 2024. Koncert w ostatni dzień święta miasta

Viki Gabor wystąpiła na Dniach Głogowa 2024. Koncert w ostatni dzień święta miasta

Polecamy

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Ta alergia powoduje najwięcej zgonów! Nareszcie jest sposób, by zmniejszyć jej ryzyko

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Epidemia e-papierosów w polskich szkołach. Trzeba bić na alarm!

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy

Czy nauczyciele pracują w piątek po Bożym Ciele? Wyjaśniamy