Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pocco Italia Ristorante to nowa restauracja w Sosnowcu. W Zagórzu powstało w końcu włoskie bistro z prawdziwego zdarzenia!

Adam Tobojka
Adam Tobojka
Restauracja Pocco Italio Ristorante zaprasza na specjały kuchni włoskiej. tu mozna jześć obiad wprost z półwyspu apenińskiego! Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Restauracja Pocco Italio Ristorante zaprasza na specjały kuchni włoskiej. tu mozna jześć obiad wprost z półwyspu apenińskiego! Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Karolina Wandyszewska
Pizza, makarony, włoskie desery i wina – te i inne pozycje znajdziemy w menu nowootwartej Pocco Italia Ristorante, serwującej potrawy prosto z Półwyspu Apenińskiego. Otwarcie lokalu to wynik wielu miesięcy wytężonej pracy Grzegorza Wandyszewskiego, restauratora z Łazisk Górnych.

Pierwsza włoska restauracja na Zagórzu

Sosnowiecka dzielnica Zagórze do tej pory pozbawiona była włoskiej restauracji z prawdziwego zdarzenia. Sytuacja ta zmieniła się w zeszłym tygodniu – wtedy to przy ulicy Dmowskiego otwarte zostało nowe bistro, Picco Italia Ristorante, której specjalnością są włoskie potrawy, przygotowywane według oryginalnych przepisów z półwyspu apenińskiego i tylko z pochodzących stamtąd produktów.

Restaurację prowadzi Grzegorz Wandyszewski, pracujący w branży gastronomicznej od ponad dwudziestu lat. Prowadził wcześniej drink bar, jednak otwarcie kuchni włoskiej zawsze była jego największym marzeniem.

- To miejsce to owoc wielu miesięcy wytężonej pracy, zarówno nad wystrojem, jak i menu. Cieszę się, że w końcu udało nam się spełnić sen o własnej włoskiej restauracji – mówi właściciel.

Co znajdziemy w menu? Lokal stawia głównie na dania mączne – pizze i makarony, których w karcie znajdziemy szeroki wybór. Co ważne, wszystkie dania przygotowywane są z sprowadzanych z Włoch składników, nie ma mowy o stosowaniu lokalnych zamienników.

- Tylko one potrafią oddać autentyczny smak kuchni włoskiej – stawia jasno sprawę pan Grzegorz.

Wszystkie potrawy sporządzane są według oryginalnych przepisów. I tak na przykład ciasto na pizzę przygotowywane jest co najmniej dwanaście godzin wcześniej, by mogło odpowiednio długo poleżakować, dzięki czemu staje się puszyste i po upieczeniu zachowuje lekkość, idealnie komponującą się z świeżymi składnikami.

- Już raz się zdarzyło, że nie przewidzieliśmy tak dużego zainteresowania naszą restauracją, że o godzinie 19 zabrakło nam już ciasta na pizzę. Ale drugi raz się to nie zdarzy! - śmieje się córka pana Grzegorza, Karolina, która pomaga ojcu w prowadzeniu lokalu.

Nie tylko pizza

Poza pizzą w menu znajdziemy szereg przystawek, makaronów, włoskich deserów i wybór win, dobrany w współpracy z sommelierami z Dobrego Wina. Wszystko to pozwoli skosztować prawdziwej, włoskiej kuchni, nie wybierając się daleko od domu.

- Lokacja, którą wybraliśmy, nie jest przypadkowa. Chcieliśmy z naszą kuchnią wyjść do mieszkańców Sosnowca, którzy po ciężkim dniu w pracy niekoniecznie mają chęć jechać do centrum bądź innego miasta, by zjeść dobry obiad, pizzę przygotowaną z oryginalnych składników, a nie z mrożoną szynką z marketu – mówi pan Grzegorz.

Nie jest to jedyna restauracja z włoską kuchnią w mieście. W lipcu przy ulicy Małachowskiego otwarte zostało się bistro „Dzień i Noc”, również oferujące dania rodem z Półwyspu Apenińskiego.

Nie przeocz

Zobacz także

Musisz to wiedzieć

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto