MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero...
fot. unsplash.com

Oto przepisy na wigilię z książki kucharskiej z 1910 r. Karp smażony, krem ponczowy i barszcz czerwony z uszkami

Jarmuż z kasztanami

„Jarmuż jest jarzyną czysto zimową. Dobry jest dopiero wtedy, gdy przemarznie, inaczej jest gorzki. W smaku zbliżony do szpinaku. Są dwie odmiany jarmużu: zielony i czerwony, czyli fioletowy. Obrać z łodygi tylko drobne środkowe liście, sparzyć ukropem, ugotować w słonej wodzie, a odcedziwszy dobrze, gdy wszystka woda osiąknie, posiekać drobno i przefasować przez rzadkie sito. Zrobić zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzić pół szklanką słodkiego mleka lub śmietanki, włożyć przefasowany jarmuż, dodać trochę cukru do smaku i zasmażyć razem. Osobno ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy, usmażyć je w dość gęstym syropie i podając obłożyć niemi jarmuż na półmisku".

Zobacz również

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Dzień Małego Strażaka - wielka impreza dla dzieci ponownie w Ostrzycach!

Dzień Małego Strażaka - wielka impreza dla dzieci ponownie w Ostrzycach!

Polecamy

Milion osób nie dostanie emerytury w czerwcu. Ważne informacje dla seniorów

Milion osób nie dostanie emerytury w czerwcu. Ważne informacje dla seniorów

Używane auta elektryczne. Kiedy i jakie dopłaty z KPO?

Używane auta elektryczne. Kiedy i jakie dopłaty z KPO?

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg

Darmowe in vitro już od 1 czerwca. Oto lista placówek, gdzie wykonasz zabieg