MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania...
fot. yasuhiroamano/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Azotan (E 251) i azotyn sodu (E250)

Te substancje również służą do konserwowania i utrwalania mięsa, konserw mięsnych oraz serów. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Jego zadanie polega głównie na zapobieganiu rozwoju bakterii Clostridium Botulinum, czyli laseczki jadu kiełbasianego. Niestety podczas zbyt długiego przechowywania żywności z azotanem i azotynem sodu również może dojść do przekształcenia się tych związków w rakotwórcze nitrozoaminy. Nadmierne spożycie tych konserwantów może powodować silny ból brzucha oraz swędzącą wysypkę na ciele.

Zobacz również

McDonald’s powstanie w Chełmnie

McDonald’s powstanie w Chełmnie

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polskie piłkarki ręczne wciąż bez porażki na mistrzostwach świata

Polecamy

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Jak zapewnić dzieciom bezpieczeństwo w internecie? Ważne porady na wakacje

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

Pareo plażowe na sezon 2024. Czy w ogóle jeszcze jest modne? Jakie wzory wybrać?

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów

Najlepsza trasa rowerowa nad polskim morzem – to klasyk uwielbiany przez turystów