Wybierz region

Wybierz miasto

    Artykuły Kulinaria Sosnowiec

    Sortuj według:
    • W te święta obok karpia i śledzia postaw makrelę i zaskocz swoich gości

      • mat. informacyjny

      Święta to tradycyjny okres, w którym naszą dietę wzbogacamy o ryby, zwykle – śledzia i karpia, stanowiących podstawę kolacji wigilijnej. W czasie królowania pokarmów jarskich na naszych talerzach dobrze jest ten repertuar jednak poszerzyć, ciesząc się rybnymi smakami i odmianami. Ciekawą propozycją w tym kontekście mogą być dania z makreli, do których jedzenia zachęca znany kucharz - Jakub Kuroń.

    • "Postaw na milion". Zięć z teściową oraz przyjaciele powalczą o duże pieniądze

      W sobotę, 13 listopada o godz. 18.30 na antenie TVP2 zobaczymy kolejny odcinek 23. serii teleturnieju "Postaw na milion". Szansę na wygranie dużych pieniędzy mają dwie pary. Portale naszemiasto.pl są patronem medialnym teleturnieju Dwójki.

    • Wygodny sposób na gwarantowany efekt – Ogórki Kanapkowe od Krakusa

      • mat. informacyjny

      Chcesz jeść smacznie i lubisz zaskakiwać rodzinę oraz znajomych? Masz sprawdzone menu na każdą okazję, które w zależności od sytuacji potrzebujesz wzbogacać dodatkowym smakiem? Świetnym rozwiązaniem na urozmaicenie codziennych posiłków jest nowość od Krakusa – Ogórki Kanapkowe w zalewie słodko – kwaśnej, które są gotowe do zjedzenia od razu po wyjęciu ze słoika. Wzbogacą każde danie o unikalny twist smakowy, a Ty... zyskasz wygodę przygotowania i gwarantowany efekt na każdą okazję! Teraz śniadania, lunche i kolacje będą jeszcze smaczniejsze!

    • Świętujmy kulinarnie 11 listopada!

      • mat. informacyjny

      Jak co roku z okazji Święta Niepodległości odbywać się będzie Tydzień Kuchni Polskiej (8-14.11.2021). W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.

    • Kurczak faszerowany - pomysły. Oto zdrowe i ciekawe pomysły na nadzienie filetów z kurczaka

      Kurczak faszerowany to proste i efektowne danie na każą okazję. Czym faszerować kurczaka? Pomysłów na nadzienie jest mnóstwo, bo kurczak faszerowany smakuje dobrze niemal ze wszystkim. Drób jemy często, a faszerowanie kurczaka to doskonały sposób na urozmaicenie codziennego menu. Czym faszerować filety z kurczaka? Zobacz garść inspiracji na zdrowe pomysły na nadzienie.

    • Tym możesz zastąpić masło. Oto najlepsze zamienniki masła, które prawdopodobnie masz pod ręką [lista]

      Czym zastąpić masło? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić masło w przepisach na ciasto czy jako smarowidło na kanapce. Zamienników masła szukają nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej (głównie bezlaktozowej i bez białek mleka krowiego), ale także osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom cholesterolu, nie przepadają za smakiem masła albo po prostu zapomnieli je kupić. Zobacz najlepsze zamienniki masła, które prawdopodobnie masz pod ręką w swojej kuchni.

    • Prof. Piotr Lorens: Przesadziliśmy z betonozą. Zieleń w mieście musi być sensownie zaplanowana

      Zieleń, zwłaszcza drzewa, powinniśmy sadzić, gdzie tylko jest to możliwe. Nawet kameralne działania, mogą nam zbudować „masę krytyczną” zielonej infrastruktury w mieście. Natomiast muszą być to działania dobrze zaplanowane, zarówno pod względem środowiskowym jak i kompozycyjnym - mówi prof. Piotr Lorens, Architekt Miasta Gdańska.

    • Najgorsze posiłki na upał. Czego nie jeść, by się nie przegrzać? Te dania zepsują ci samopoczucie w upalne dni

      W czasie największych upałów trudno o dobry apetyty. Skwar i duchota sprawiają, że spada nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a wraz z nim łaknienie. Myśl o tłustym, smażonym obiedzie w upalny dzień nie jest raczej tym, co poprawi nam humor. Jakich dań i produktów unikać, by nie zepsuć sobie samopoczucia? Zobacz w galerii.

    • Międzynarodowy Dzień Frytek. Sięgnij po smaczną przekąskę w McDonald’s

      • mat. informacyjny

      Najpopularniejsza na świecie przekąska doczekała się swojego święta. Międzynarodowy Dzień Frytek, wypadający 13 lipca, to doskonała okazja, aby uraczyć nasze podniebienie tą prostą i smaczną potrawą. Wybierając się do którejkolwiek restauracji McDonald’s® w Polsce, mamy pewność, że idealny smak frytek zawdzięczamy rodzimym uprawom ziemniaków.

    • Nowe, różnorodne, bardziej zielone, czyli wiosenne nowości w ofercie Subway!

      • mat. informacyjny

      Różnorodność to coś czym marka Subway od zawsze wyróżniała się na tle innych restauracji. Możliwość skomponowania własnego sandwicza i szeroki wybór składników, od lat zadowala nawet najbardziej wymagających konsumentów. Ale to nie wszystko! Już dekadę temu, kiedy wegańskie restauracje można było policzyć na palcach jednej ręki, Subway oferował swoim klientom wegetariańskie propozycje. Teraz marka ponownie wychodzi naprzeciw trendom, wzbogacając wiosenną ofertę o jeszcze bardziej zielone menu. Tak, aby każdy znalazł w nim coś dla siebie.

    • Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża

      Problem marnowania żywności uznawany jest za jedno z największych wyzwań współczesnego świata. Niestety dotyczy on każdego z nas. Skutki marnotrawstwa są poważniejsze, niż mogłoby się wydawać. Czego wyrzucamy najwięcej i co robić, by nie marnować jedzenia? Na te oraz inne pytania odpowiada specjalistka, Anna Kurnatowska.

    • TOP 20 najbardziej polecanych restauracji w woj. śląskim. Jedzenie jest tu i dobre, i tanie! Zobacz LISTĘ

      NAJLEPSZE RESTAURACJE w woj. śląskim! Śląskie - tu jedzenie jest i dobre, i tanie! Zobacz listę polecanych restauracji i lokali z całego województwa. Nasz ranking lokali o przystępnych cenach oparliśmy na opiniach klientów z serwisu Tripadvisor. Poznaj zestawienie TOP 20. Tutaj można zjeść nie tylko tanio, ale i dobrze. Kliknij w przycisk "ZOBACZ GALERIĘ".