MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg...
fot. ewastudio/123rf.com

Co ma więcej witaminy C niż cytryna? Te łatwo dostępne i tanie owoce i warzywa zadbają o twoją odporność. Które z nich warto jeść jesienią?

Czarna porzeczka

Zawartość witaminy C w 100 g – 183 mg
Zarówno owoce, jak i liście czarnej porzeczki to źródło witaminy C. Owoce najlepiej jeść na surowo, ale można je też wykorzystywać do przygotowania przetworów takich jak dżemy, galaretki i soki. Z liści zaparza się herbatkę. Owoce czarnej porzeczki wzmacniają serce i naczynia krwionośne oraz regulują ciśnienie krwi. Garść czarnej porzeczki dwukrotnie pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Zobacz również

Piłkarze Widzewa zaczynają przygotowania do rundy jesiennej ekstraklasy

Piłkarze Widzewa zaczynają przygotowania do rundy jesiennej ekstraklasy

Śnięte ryby w Lubuskiem. Katastrofa na Odrze trwa cały czas. Jest coraz gorzej?

Śnięte ryby w Lubuskiem. Katastrofa na Odrze trwa cały czas. Jest coraz gorzej?

Polecamy

28-letni jastrzębianin śmiertelnie pobity podczas muzycznego festiwalu w Sosnowcu

28-letni jastrzębianin śmiertelnie pobity podczas muzycznego festiwalu w Sosnowcu

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

Planujesz wakacje na Korfu? Sprawdź, co warto zobaczyć w Kerkyrze

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje

AI pomoże w diagnozie? Ten przepis w kodeksie etyki lekarskiej wzbudza kontrowersje