CKZiU w Sosnowcu. Owoce morza w gastronomii i na co dzień - to temat kolejnych warsztatów gastronomicznych, które odbyły się w Technikum nr 3 Gastronomiczno – Hotelarskim przy CKZiU w Sosnowcu z siedzibą przy ul. Grota Roweckiego 64.
Zajęcia prowadzone były przez szefa kuchni - Grzegorza Sabę z restauracji „Moja Pasja” w Sosnowcu ("Moja Pasja" i Firma Handlowa „ WERONIKA” Z Mszany Dolnej zapewniły wszelkie potrzebne podczas warsztatów produkty).
CKZiU w Sosnowcu: krewetki, małże
Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się, jaka jest dostępność owoców morza na polskim rynku oraz zapoznali się z ich oznaczeniami handlowymi. Poznali możliwości wykorzystania tych produktów i techniki przygotowywania dań. Nauczyli się, jak należy dokonywać obróbki wstępnej.
Poszerzają horyzonty
Szef kuchni zademonstrował przygotowanie wielu dań: krewetek black tiger w sosie z czerwonego pieprzu i świderków zapiekanych parmezanem, małży nowozelandzkich w sosie winno - śmietanowym, małży św. Jakuba w winie, tagliatelle z kalmarami, ośmiornic duszonych w rozmarynie, paelli z owocami morza,frutti di mare w tempurze.
To kolejne ciekawe warsztaty kulinarne organizowane w szkole. Zajęcia z pewnością poszerzyły zawodowe horyzonty przyszłych kucharzy o receptury na dania wykwintne, przygotowywane w lokalach wysokiej klasy.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?