Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal kulinarny Zasmakuj w Sosnowcu [ZDJĘCIA]

K. Pachelska
Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014
Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu, 29 marca 2014 KATARZYNA PACHELSKA/DZIENNIK ZACHODNI
Degustacje potraw sosnowieckich restauracji, pokaz food carvingu i kuchni molekularnej to niektóre z atrakcji Festiwalu Zasmakuj w Sosnowcu, który odbył się w sobotę 29 marca

W sobotę 29 marca w budynku Wydziału Nauk o Ziemi Uniwersytetu Śląskiego w Sosnowcu, potocznie zwanym Żyletą, odbył się pierwszy Festiwal Zasmakuj w Sosnowcu.

To impreza kulinarna, prezentująca restauracje i kawiarnie woj. śląskiego (głównie Sosnowca), nowe trendy w gastronomii i zjawiska związane z nią.

W czasie festiwalu można było oczywiście degustować specjały przywiezione przez restauracje: Kaprys Linguiniego (tu powodzeniem cieszyły się ciasta, na czele z czekoladowym i jabłecznikiem oraz tarty), Magiel Kulinarny (widzowie chwalili zwłaszcza pyszną zalewajkę - zresztą Magiel Kulinarny przymierza się do wydania książki kucharskiej z przepisami kuchni zagłębiowskiej), Bistro na Głównej, Klub Manufaktura (częstował najpierw chlebem ze smalcem, ogórkiem kiszonym i chili, a potem włoskimi smakołykami na czele z pizzą). Można było też spróbować słodkości na stoisku Fabryki Kurtosza (słynnych węgierskich kręconych przysmaków) oraz na stoisku Wypiekarni - pięknie dekorowanych babeczek. Dla odważnych i nie jeżdżących tego dnia samochodem drinki serwował zespół Podawane z pasją.

Dla dzieci zorganizowano klub dziecięcy, a dla zmęczonych - strefę chill out. Zorganizowano również warsztaty winiarskie (za to odpowiadał katowicki Prosecco Bistro&Wine Bar) oraz warsztaty fotografii kulinarnej.

W strefie Speakers odbywały się pokazy. Damian Twarduś, właściciel bistro Kaprys Linguiniego w Sosnowcu dał pokaz food carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach (później te owoce można było zjeść z czekoladą z czekoladowej fontanny), Dominik Duraj z restauracji Wodna Wieża w Pszczynie zaprezentował pokaz kuchni molekularnej, a Krzysztof Drabik, reprezentujący Speedbar – barmańskie show. Odbył się też pokaz gotowania na żywo, a Zdzisław Kantor z Kompanii Piwowarskiej zapoznał nas z piwnym know-how.

Na Festiwalu Zasmakuj zjawiły się tłumy widzów w każdym wieku, od najmłodszych smakoszy po smakoszy seniorów. Niektórzy narzekali na tłok i małe porcje serwowane przez restauracje i kawiarnie, inni podkreślali, że chodziło bardziej o smakowanie propozycji lokali i testowanie niż objadanie się. Bezpłatne wejściówki na imprezę były dostępne w kilku punktach w Sosnowcu i jednym w Katowicach. Rozeszły się bardzo szybko.


*Próbny sprawdzian szóstoklasistów 2014 ARKUSZE + KLUCZ ODPOWIEDZI
*Horoskop 2014: Karty tarota ostrzegają [PRZEPOWIEDNIE NA 2014]
*Tabliczka mnożenia do wydrukowania [WZORY TABLICZEK MNOŻENIA]
*Urlop macierzyński 2014 [ZASADY I TERMINY: URLOP RODZICIELSKI]

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na sosnowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto