W skrócie
Domową pastę harissa możesz zrobić z wyprzedzeniem. Po zrobieniu i przełożeniu do słoika zachęcam do skropienia jej warstwą oliwy z oliwek. Tak zabezpieczony dip można przechowywać maksimum do tygodnia w lodówce. Mamy nadzieję, że taki dodatek zaostrzy twój apetyt na orientalne smaki.
Harissa – przepis na obłędny sos paprykowy
Liczba porcji: na 1 szklankę (250 ml).
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopie trudności: łatwy.
Składniki:
- 80 g papryczek chili,
- 4 szklanki wrzątku,
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego,
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry,
- 1/2 łyżeczki nasion kminku zwyczajnego,
- 1/2 szklanki pomidorów suszonych,
- 2 ząbki czosnku.
Jak zrobić harissę?
Sposób przygotowania:
- Papryczki chili dokładnie umyj, odetnij górną część warzywa od strony łodygi, przetnij wzdłuż i usuń gniazda nasienne.
- Papryczki włóż do żaroodpornej miski i zalej 4 szklankami wrzątku. Warzywa powinny namaczać się przez godzinę, aby łatwo dały się zmiksować.
- Przed odcedzeniem zachowaj filiżankę wody z namaczania papryk.
- W blenderze kielichowym umieść wszystkie papryki, dodaj oliwę z oliwek i sól. Miksuj na gładką masę.
- Powoli dolewaj wrzątek z filiżanki, aby kontrolować konsystencję pasty paprykowej.
- Rozgrzej średniej wielkości patelnię na średniej mocy palnika i dodaj na nią przyprawy.
- Nasiona i mielony kmin rzymski praż na suchej aż do momentu, gdy przyprawy zaczną przyjemnie pachnieć.
- Przyprawy przesyp do młynka lub moździerza i rozdrabniaj aż do momentu uzyskania drobnego proszku.
- Do robota kuchennego z pastą paprykową dodaj suszone pomidory i obrane ząbki czosnku.
- Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dodaj zmielone przyprawy.
- Do smaku dodaj jeszcze odrobinę soli i wymieszaj.
- Pastę paprykową harissa przełóż do słoika i przechowuj w lodówce do 5 dni.
Do czego stosować pastę harissa?
Pasta pochodząca z Tunezji wybornie smakuje jako uzupełnienie smaku szaszłyków takich jak kofta, grillowanego łososia, sałatkę z grillowanych warzyw lub jajka w koszulkach. Harissę warto dodawać do jajek po turecku, które kuszą połączeniem pomidorów, gęstego jogurtu i pikantnej papryczki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ciasto ucierane z wiśniami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?